Wat is het?

De aansprakelijkheidsverzekeringen kan afgesloten worden door particulieren en ondernemers. Dit zijn twee verschillende verzekeringen. Hier gaan we in op de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Dit wordt ook wel AVP genoemd. Met de AVP verzeker jij je voor alle schades die je zelf per ongeluk veroorzaakt. Stel je bent bij een goede vriend en stoot per ongeluk een duur beeldje om. Jouw vriend kan je dan aansprakelijk stellen voor de schade van dit beeldje. Je kan er dan voor kiezen om de kosten zelf te betalen of de verzekering kan deze schades dekken. Dat kun je dan doen met de AVP. De bedragen die de AVP vergoedt kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

WA verzekering

De AVP wordt vaak verward met de WA verzekering. Dit is echter niet hetzelfde. De WA verzekering is ook een aansprakelijkheidsverzekering, maar deze is alleen voor eigenaren van een motorvoertuig. Met de WA verzekering kan je dan alle schades dekken die veroorzaakt zijn met jouw auto. Het verschil tussen de WA verzekering en aansprakelijkheidsverzekering is dus dat de WA verzekering jou verzekerd voor schades die veroorzaakt zijn door jou met een auto en de aansprakelijkheidsverzekering zijn alle andere schades die jij per ongeluk veroorzaakt. Een ander verschil is dat de WA verzekering verplicht is als je een motorvoertuig hebt en de aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is.

Verplicht?

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? De aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht, maar wel een verzekering die frequent wordt afgesloten. Deze verzekering wordt voor iedereen aangeraden. Een ongeluk zit tevens in een klein hoekje en kan iedereen overkomen. Vooral voor huishoudens met kinderen is deze verzekering aangeraden. Voor paar euro’s in de maand kan je heel veel financiële tegenslagen voorkomen.

Vergelijken

Bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is het verstandig om de verzekeringen online te vergelijken. Online kan je gemakkelijk zien wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de verzekeringen. Hierdoor kan je goed zien welke verzekering bij jouw situatie past.