Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij elke termijn het aflossingsbedrag zo wordt uitgezocht, dat de gehele betaling elke keer gelijk is, en dat aan het einde van de looptijd de gehele hypotheek is afgelost.

Deze vorm van aflossen wordt annuïteitenhypotheek genoemd.

In het begin van de hypotheek betaalt u een laag bedrag van uw financiering terug en een hoger bedrag aan rente. Hierdoor kunt u een hoger bedrag aan rente aftrekken van uw inkomen voor de belastingdienst. U kunt uw hele woning financieren met een annuïteitenhypotheek.

Het oversluiten van uw hypotheek naar een andere hypotheekvorm kan voor interessant zijn indien u niet de gele schuld wilt aflossen tijden de hypotheek.

Een voordelige annuïteitenhypotheek is de hypotheek waarbij u de laagste maandlasten heeft. De maandlasten bij een Annuiteïten Hypotheek zijn de rente en de aflossing. Let bij het oversluiten van u hypotheek niet alleen op de rente maar let ook goed op de voorwaarden, zoals de mogelijkheid om tussentijds een extra bedrag te kunnen aflossen.

Voordelen van een Annuiteïten Hypotheek:

  • Met een Annuiteïten Hypotheek los je maandelijks de schuld af.
  • De hypotheekrente is jaarlijks aftrekbaar van de inkomstenbelasting.
  • Geen extra verzekering nodig om na afloop van de hypotheek een restschuld aftelossen.
  • Alleen aflossing en rente betalen.

Nadelen van een Annuiteïten Hypotheek:

  • De maandlasten nemen toe doordat de het aftrekbare rente steeds minder word.
  • Hoge maandlasten doordat de hoofdsom bij aanvang van de hypotheek minder snel wordt afgelost dan bij de lineaire hypotheek, hierdoor is betaal je meer rente.