Mensen sluiten vaak een hypotheek af. De kosten voor een nieuw huis zijn nu eenmaal erg hoog. Een flinke leensom kan daarom helpen. Een van de vele vormen die te verkrijgen is, is de beleggings hypotheek. Het grotere broertje van de hypotheek is de effectenhypotheek. Beide hypotheken hebben een eigen aanpak, voorwaarden en voordelen. Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten te verkrijgen. De beleggingshypotheek wordt in dit artikel nader toegelicht. Aan de hand daarvan geven we je een beeld van de hypotheek, haar voorwaarden en voordelen en wat de hypotheek voor jou zal gaan betekenen.

Beleggen

De beleggingshypotheek zou je ook kunnen zien als een aflossingsvrije leenvorm, gekoppeld aan een zogenaamde beleggerrekening. Iedere maand betaal je natuurlijk rente, maar ook een verplichte inleg voor je beleggingsfonds. Op die manier beleg je het geld, waardoor het meer zal worden. Gedurende de hypotheek zul je geen aflossing doen. Wel betaal je maandelijks een bedrag aan de bank. Op de einddatum van de hypotheek dient het opgebouwde vermogen voldoende te zijn om de volledige hypotheek af te kunnen lossen. Bij het afsluiten zul je zelf moeten bepalen hoeveel risico je wil lopen. Dit zal het beleggingsprofiel worden.

Geen verzekering

Bij deze hypotheek komt geen kapitaalverzekering kijken, wat wel het geval is bij veel andere vormen. Dat betekent dat je ook geen maandelijkse premie hoeft te betalen. Iedere maand betaal je alleen aan de inleg voor het beleggingsfonds en de hypotheekrente. Banken willen graag zekerheid hebben over het terugbetalen van de hypotheek. Zodoende hebben ze vaste beleggingsfondsen geselecteerd. Daar kun je dan zelf een belegging uit kiezen. De bank zal deze beleggingen nauwlettend in de gaten houden. Ook kunnen ze je begeleiden bij het beleggen. Met het oog op je belegging, kun je kiezen of je de inleg eenmalig of periodiek wil doen.

Maandelijkse kosten

Je kunt de beleggingshypotheek gerust een flexibele hypotheekvorm noemen. Wat het oversluiten van de beleggingshypotheek betreft of een verhuizing, is dat erg prettig. Omdat een verzekering ontbreekt, hoef je ook geen premies te betalen. Er worden minder kosten berekend. Maandelijks gezien heb je dus minder kosten. Wel is de beleggingshypotheek er eentje met aardig wat risico. Want in het begin is niet zeker te zeggen of de belegging goed uit zal pakken. Zo weet je dus niet zeker of er genoeg geld zal zijn aan het eind van de looptijd. Daar kan geen zekerheid over worden gegeven. Het is goed om je daarvan bewust te zijn.

Conclusie

In dit artikel heb je over de beleggingshypotheek kunnen lezen. Omdat er geen verzekering bij deze hypotheek hoort, zijn de maandelijkse lasten laag. Zelf speel je ook een grote rol bij deze hypotheek. Wel zijn er veel risico’s aan verbonden. Het is goed om een aantal punten voor jezelf te bepalen. Want is dit wel de juiste hypotheek? Je kunt een adviseur in de arm nemen. Samen bekijken jullie de voorwaarden en voor- en nadelen van de hypotheek. Aan de hand van dat gesprek kun je altijd nog een besluit nemen. En zo weet je waar je aan toe bent