De regering heeft besloten om duurzaam wonen te stimuleren en daar komt het concept van de groene hypotheek dan ook vandaan. Hoewel de groene hypotheek op veel vlakken overeenkomt met andere hypotheken, is ze erg voordelig voor mensen die er speciaal voor kiezen duurzaam te gaan leven. De hypotheek heeft veel voordelen te bieden en de eisen en voorwaarden zijn dan ook erg hoog en streng. Lang niet iedereen is in staat om deze groene hypotheekvorm af te sluiten. Middels dit artikel willen je informeren over de groene hypotheek en lees je welke strenge eisen en regels er aan de hypotheek verbonden zijn.

Eisen

Om een groene hypotheek aan te kunnen gaan zul je aan heel wat eisen moeten voldoen. in principe komen alleen nieuwe woningen in aanmerkingen voor de hypotheek of huizen van voor 1980 die goed gerenoveerd worden. Een van de eisen waar de woning aan zal moeten voldoen, is dat de woning als energiezuinig kan worden beschouwd en dus weinig energie nodig heeft en verbruikt. Het is aan te raden om vooraf altijd de eisen door te lezen zodat teleurstelling bij afkeuring kan worden voorkomen. Als je deel uitmaakt van een nieuwbouwproject kun je bij de projectontwikkelaar informeren of er een groenverklaring is afgegeven.

Beperking

Bij het afsluiten van de groene hypotheek komt nog een extra belemmering die het moeilijker maakt om in aanmerking te komen voor deze voordelige hypotheekvorm. Zo is er nog een voorwaarde aan de hypotheek verbonden die bepaalt dat de kosten voor een nieuw huis niet hoger mogen zijn dan een vastgesteld bedrag. Wat dit bedrag is kun je navragen bij de bank of hypotheekverstrekker. Bij verbouwing en renovatie is deze voorwaarde ook van toepassing, maar wordt naar het bedrag voor renovatie en verbouwing gekeken. Je kunt de groene hypotheek ook koppelen aan een andere hypotheekvorm, waardoor je van de voordelen kunt profiteren, maar niet aan het volledige eisenpakket hoeft te voldoen.

Duurzame hypotheek

De groene hypotheek is ook te bBeschouwen als een duurzame variant van hypotheken. De groene hypotheek is onder te brengen in meerdere varianten,De waaronder een spaarhypotheek, een aflossingsvrije hypotheek of een beleggingshypotheek. een beleggingsvariant zal voornamelijk beleggen in duurzame fondsen met oog voor mensenrechten, betrokkenheid en humaniteit. Wanneer je liever voor zekerheid kiest, kun je voor de spaarvariant van de hypotheek kiezen, die is te vergelijken met iedere andere spaarhypotheek. Ook is er dan de aflossingsvrije vorm van de hypotheek, waarbij je niet af zult lossen, maar wel van de voordelen kunt profiteren.

Conclusie

In bovenstaande alinea’s heb je gelezen over de groene hypotheek, die ook een duurzame hypotheek genoemd wordt. De hypotheek is te verkrijgen in verschillende gedaantes, zoals de beleggingsvorm, de spaarvorm en de aflossingsvrije vorm. Met het oog op je persoonlijke voorkeur en situatie bepaal je welke van die drie vormen het beste overeenkomt met jouw wensen en behoeften. Het is dan ook erg handig om je van tevoren goed te laten informeren, bijvoorbeeld door een hypothecaire coach. Een professional kan je beter bijstaan met zijn kennis en een advies geven, waardoor je weet wat je van de hypotheek kunt verwachten.