Hypotheekrente is de naam voor de rente die voor een hypotheeklening betaald wordt. De rente kan wekelijks verschillen en verschilt per hypotheekverstrekker. De rente van de hypotheek hangt af van het percentage van de executiewaarde van het object wat gefinancierd wordt met de hypotheek. Hoe minder u financierd d.m.v een lening, hoe lager de rente zal zijn. Dit omdat de hypotheekverstrekker minder risico neemt bij een eventuele gedwongen verkoop van het object waarvoor de lening is aangevraagd.

Als je een hypotheek af gaat sluiten dan betaal je altijd hypotheek rente. Maar hoe hoog is de hypotheek rente? Dit kan per geldverstrekkers anders zijn en daarom is het zinvol om te kiezen voor hypotheekverstrekkers vergelijken. Je gaat dan niet alleen kijken naar de hoogte van de hypotheek, maar je neemt hier ook de algemene voorwaarden en natuurlijk de hypotheek rente in mee. Als je namelijk bij de een 5 % aan rente moet betalen en bij de ander 6,5 %, dan wil je natuurlijk wel weten waar dat aan ligt. Zijn de voorwaarden misschien anders? Het kan ook best zo zijn dat de ene geldverstrekker een vele hogere hypotheek rente zonder enige aanleiding, de voorwaarden kunnen best hetzelfde zijn. Daarom is het ook zo goed dat je zelf de tijd gaat nemen voor een uitgebreid onderzoek want de hypotheek rente staat vaak wel voor langere tijd vast.

Variabele rente als hypotheek rente?

Je kunt als je een hypotheek af gaat sluiten kiezen of dat je een variabele rente als hypotheek rente wilt. Maar je kunt ook een vaste rente kiezen. Het verschil is dat je bij de vaste hypotheek rente iedere maand weet welke kosten je hebt en bij de variabele rente is dat iedere maand weer een verrassing. De rente kan omhoog gaan maar kan ook dalen. Dat houdt in dat je soms veel voordelen kunt hebben maar als de hypotheek rente blijft stijgen dan is dat voor jou iedere maand een duur grapje. Je moet daarom goed nadenken of dat je de stap kunt zetten voor variabele rente, als je het iedere maand hard te halen hebt en de hypotheek rente maar net kunt betalen dan is een vaste hypotheek rente veel beter, je weet dan namelijk waar je aan toe bent en kunt bij de maandelijkse lasten ook de hypotheek rente bekijken. Het gaat er om dat je alle lasten aan blijft kunnen en bij een variabele hypotheek rente is dat niet altijd zeker. De rente kan van 5% ook ineens naar 6,5% gaan en als je dan 250.000 euro hebt geleend dan scheelt dat per maand toch wel een groot bedrag. Neem daarom de tijd om te kijken wat het beste is voor jou en zorg ook dat het betaalbaar is. Laat je altijd goed informeren over de hypotheek rente, dit zorgt er voor dat je problemen kunt voorkomen. Je moet weten waar je aan toe bent als je een hypotheek af wilt gaan sluiten en dan ben je ook zeker van je zaak dat je iedere maand de hypotheek rente netjes kunt betalen.