Iemand die op zoek is naar een hypotheek om een huis te kunnen betalen zal op internet meer dan genoeg informatie kunnen vinden. Veel websites bieden je een overzicht van talloze hypotheken en leningen, die je kunt gebruiken om een huis te kopen. Online en in kranten, tijdschriften en brochures adverteren banken en hypotheekverstrekkers met hun hypotheken en overige financiële diensten en producten. Tussen banken en hypotheekverstrekkers is onderling volop concurrentie, want steeds vaker nemen mensen een hypotheek. Een bekende vorm van hypotheken is de lijfrentehypotheek en aan de hand van dit artikel willen we je daar het een en ander over vertellen.

Lijfrente

Wat de naam van de hypotheek waarschijnlijk al vertelt gaat deze hypotheek samen met de lijfrenteverzekering. De lijfrenteverzekering, een onderdeel van de Nederlandse levensverzekeringen, zorgt dat het bedrag dat nodig is voor de aflossing wordt verzameld door middel van premies. Aan het begin van de looptijd van de hypotheek worden hier heel duidelijke afspraken over gemaakt, zodat de verwachtingen van tevoren duidelijk zijn. Zo zal onder meer worden vastgelegd welk bedrag je als premie moet betalen, naast het bedrag dat je iedere maand zult moeten betalen aan rente. Vervolgens zul je de lijfrente op gaan bouwen, zodat je aan het eind periodiek af kunt gaan lossen.

Fiscaal voordeel

Het is opvallend dat voornamelijk mensen met een pensioentekort een lijfrentehypotheek af hebben gesloten. De reden is vrij eenvoudig, want je betaalt zowel een premie voor de verzekering als rente over het geleende bedrag. Dit zul je maandelijks moeten betalen en je zult tot aan het einde van de looptijd aan deze kosten vastzitten. Wel heb je een groot fiscaal voordeel bij de hypotheek, want de rente is fiscaal af te trekken van de inkomstenbelasting. Dat is voor iedereen natuurlijk erg handig, maar mensen met een pensioentekort kunnen ook nog eens de premie van de belasting aftrekken.

Voordelen en nadelen

Voordelen en nadelen hebben bij deze hypotheekvorm veel met elkaar te maken, want hoewel je de rente en premie fiscaal af kunt trekken, zul je bij het uitkeren van de lijfrente aan de belasting moeten gaan betalen. Maandelijks zul je dan een vrij hoog bedrag gaan ontvangen, waar je dan weer inkomstenbelasting over zult moeten betalen, aan het einde van het jaar. Maar het voordeel van de fiscale aftrekbaarheid heb je wel tijdens de totale looptijd van de hypotheek. Een extra voordeel aan de hypotheek is dat je altijd weet waar je aan toe bent en wat je kunt verwachten.

Advies

Middels dit artikel heb je meer kunnen lezen over de lijfrentehypotheek, een vorm die veelvuldig wordt afgesloten. Op het moment dat je de voordelen met elkaar vergelijkt weet je waarschijnlijk het beste of de hypotheek geschikt voor je is. Mocht je nog meer informatie willen, kun je langsgaan bij de bank en vragen om een adviserend gesprek. Hier kunnen ze nog veel meer over de hypotheek vertellen en je tevens begeleiden in het nemen van de hypotheek. Maar zelf kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar meer informatie over de hypotheek door gebruik te maken van het internet en brochures.