In sommige gevallen is het interessant om je hypotheek over te sluiten bij een andere hypotheekverstrekker en/of om te zetten naar een andere hypotheekvorm. Het kan namelijk zo zijn dat er een andere hypotheekvorm op de markt komt die beter bij je eigen situatie aansluit. Maar soms ook hebben andere hypotheekverstrekkers betere voorwaarden of een lagere rente dan je huidige hypotheekverstrekker. In die gevallen kan het omzetten of oversluiten van je hypotheek een goede keuze zijn. Over het algemeen is dat echter alleen aan te raden als je rentevast periode bijna afloopt. Mocht dat niet het geval zijn, dan is het in bijna alle gevallen niet voordelig.

Kosten oversluiten hypotheek

Het oversluiten van je hypotheek komt er eigenlijk op neer dat je bij een andere hypotheekverstrekker een nieuwe hypotheek afsluit waarmee je in één keer je oude hypotheek aflost. In bijna alle gevallen brengt dat echter ook kosten met zich mee. Dit zijn bijvoorbeeld taxatiekosten, notariskosten en afsluitkosten. Maar de grootste kostenpost is de boete die je krijgt omdat je je hypotheek vervroegt aflost. Sluit je je hypotheek over tijdens e rentevast periode, dan brengt je huidige hypotheekverstrekker je een boete in rekening voor de gemiste rente-inkomsten. En dat kan nogal een forse boete zijn. Als je aan het einde van je rentevast periode overstapt, dan krijg je deze boete niet.

Lagere rente

Vaak lijkt het aantrekkelijk als de huidige rente een stuk lager ligt dan de rente die je betaald bij je huidige hypotheek om je hypotheek over te sluiten. In de praktijk kan dat echter enorm tegenvallen door de hoge kosten die het oversluiten met zich meebrengt. Deze kosten kun je over het algemeen echter wel meefinancieren in je nieuwe hypotheek, waardoor je dan ook nog op lagere maandlasten uit lijkt te komen. Maar let hierbij goed op: de nieuwe hypotheek heeft namelijk een langere looptijd dan de rest van je huidige hypotheek, waardoor je per saldo duurder uit zult zijn. Vraag daarom voor het oversluiten van je hypotheek altijd eerst om een goed advies en eventueel om een second opinion.

Oversluiten hypotheek: wel of niet doen?

Of je je huidige hypotheek beter wel of juist niet kunt oversluiten hangt helemaal van je persoonlijke situatie af. Het beste moment is in ieder geval altijd aan het einde van je rentevast periode. Echter als je bijvoorbeeld nog een rentevast periode van 2 jaar hebt en de rente gaat (sterk) stijgen, dan kan oversluiten ook verstandig zijn. Op die manier profiteer je toch nog van die lagere rente en is de boete in verhouding laag. Kijk daarom vooraf altijd goed naar de mogelijkheden. Dat kan behoorlijk in de kosten schelen en verassingen achteraf voorkomen.