Tegenwoordig zijn er veel varianten van hypotheken en het worden er ook steeds meer, omdat banken en hypotheekverstrekkers steeds beter aansluiten op de behoeftes van hun klanten. Het handelen in hypotheken neemt dan ook steeds verder toe en mensen zijn eerder in staat om een hypotheek te nemen om te kunnen voorzien in de kosten voor een nieuwe woning. Er zijn hypotheken in allerlei categorieën, zoals hypotheken gekoppeld aan sparen, gekoppeld aan verzekeren en gekoppeld aan beleggen. Aan de hand van dit artikel gaan we dieper in op de startershypotheek, zodat je goed voorbereid bent op het afsluiten van een hypotheek.

Startershypotheek

Wat niet verkeerd begrepen moet worden is dat deze hypotheek geen eigen hypotheekvariant is. Want je hebt als starter de keuze uit veel hypotheken, zoals de lineaire hypotheek, de hybride hypotheek of een van de andere vormen die banken en hypotheekverstrekkers aan hun klanten aanbieden. De gedachte achter de hypotheek is namelijk dat je juist wordt begeleid bij het zoeken van een hypotheek. Juist omdat dit voor beginners op de woning- en hypothekenmarkt erg lastig kan zijn wordt met de startershypotheek voornamelijk een extra service geboden.

Hypotheekvarianten

Omdat er behoorlijk veel hypotheken zijn is het voor veel starters best lastig een besluit te nemen. De meeste starters gaan dan ook voor een spaarhypotheek of een aflossingsvrije hypotheek, of een combinatie daarvan. De kans is groot dat starters gaan groeien in hun salaris en dus kun je ook kiezen voor een duurdere hypotheekvorm. Je zult in het begin meer kwijt zijn aan aflossing, maar dat zal zich verder in de looptijd zeker terug gaan betalen. Over het algemeen kiezen starters naar een goede middenweg en lenen ze niet de duurste vorm, maar ook niet de goedkoopste.

Spaarhypotheek versus aflossingsvrije hypotheek

In het geval van de spaarhypotheek zul je naast een lening ook een bekende spaarvorm gaan starten. Iedere maand zul je betalen aan rente, maar ook een premie voor je spaarrekening, dat vervolgens gebruikt gaat worden voor het aflossen van je hypotheek. Deze spaarhypotheek wordt vooral als betrouwbaar gezien, omdat je van tevoren weet wat er van je verwacht wordt. De aflossingsvrije hypotheek is tevens een handige en mooie hypotheek, waarbij weinig maandlasten komen kijken, in verband met het ontbreken van een aflossing. Een nadeel is dan ook dat je nooit af zult lossen en dus ook geen eigenaar zult worden van de woning die je ermee gefinancierd hebt.

Conclusie

Je hebt hypotheken in allerlei vormen en maten en meer mensen sluiten een hypotheek af om een eigen woning te kunnen kopen. In bovenstaand artikel hebben we je het een en ander verteld over de startershypotheek een favoriete hypotheekvorm. Maar dit is niet de enige hypotheek en om die reden raden we je ook aan om naar andere hypotheken te zoeken. Want het kan zomaar zijn dat er een hypotheek is die nog meer aansluit op je wensen, behoeften en verlangens. Op het internet kun je allerlei websites vinden, die je helpen hypotheken met elkaar te vergelijken.