Lineaire hypotheek oversluiten

Mensen gebruiken een hypotheek om de koop van een woning rond te krijgen. De kosten voor een eigen huis kunnen hoog oplopen en zijn niet altijd even makkelijk op te brengen. Om daarin te voorzien hebben banken veel verschillende vormen van hypotheken ontwikkeld. Vandaag de dag zijn al deze hypotheken uitstekend geschikt voor diverse doelgroepen. Middels dit artikel gaan we je verder informeren over een populaire hypotheekvorm, namelijk de lineaire hypotheek

De hypotheek

In het bijzonder is de lineaire hypotheek geschikt voor mensen met een hoog inkomen, maar die nu al weten dat het in de toekomst minder zal gaan worden. Dat kan het geval zijn wanneer een van de twee stopt met werken, om voor de kinderen te zorgen. Gedurende de looptijd van de lineaire hypotheek zal de bruto maandlast lager worden, waardoor je dus meer zult betalen aan het begin van de looptijd dan aan het eind. Dat komt doordat de lasten die gemoeid zijn met de rente verder zullen dalen, omdat ook je openstaande hypotheekbedrag – de schuld in feite – minder zal worden. Hoe meer geld je aflost op de hypotheek, hoe lager je maandlasten zullen worden.

Lage maandlasten

Bij veel mensen staat de lineaire hypotheek bekend om de lage maandlasten, die minder worden als er meer wordt betaald aan aflossing. De rente zal berekend worden over het nog niet afgeloste bedrag van de hypotheek, wat betekent dat de hypotheek steeds minder rente nodig heeft. Aan het eind van de looptijd zijn dus alle kosten van de hypotheek afbetaald en is de hypotheek volledig afgerond. De aflossingstermijn zal altijd bepaald worden aan de hand van de schuld en looptijd op de lineaire hypotheek. Op deze manier heb je altijd duidelijk waar je aan toe bent en wanneer je de aflossing mag verwachten.

Voordelen en nadelen

Het grootste voordeel van de lineaire hypotheek is dat je altijd blijft aflossen, waardoor de schuld minder zal worden. Zo zal ook het rentebedrag steeds verder afnemen dat je maandelijks dient te betalen aan de bank. Zo zal de lineaire hypotheek bij iedere aflossing steeds minder van je vragen, waardoor je iedere maand meer geld bespaart. Bovendien heb je bij de hypotheek helemaal niets te maken met een belegging of verzekering waarmee bij veel andere varianten juist in de aflossing wordt voorzien. Bij de lineaire hypotheek gaat het dus alleen om een hypothecaire lening die moet worden afgelost, waardoor ze erg eenvoudig van aard is.

Advies

Een passend hypotheekadvies, een advies op maat, is altijd van het allergrootste belang. Je zult meerdere jaren aan je hypotheek vastzitten en het is dus handig om te weten wat er van je verwacht wordt. In brochures, folders en websites van de banken kun je al heel veel informatie vinden over hypotheken en is het dus ook mogelijk om snel een overzicht te maken. Zo willen voorwaarden nogal eens verschillen, dus is het altijd goed om een vergelijking te maken. Een keuze voor een hypotheek en het afsluiten hebben tijd nodig en is bovenal afhankelijk van je wensen, voorkeuren, eisen en behoeften.